Miranda Straver Profit First Professional

‘Dit is een businesscoaching en persoonlijk ontwikkelingsprogramma voor accounting- en boekhoudprofessionals’

Interview met Miranda Straver – Profit First Professional

Samen met mijn man, Arno Leurink, had ik al een bedrijfsadvieskantoor. Hij nam met name het financieel administratieve deel voor zijn rekening; ik richtte me vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond vooral op coaching van ondernemers. Ik dacht dat ik niet zoveel met cijfers had. Totdat ik het boek Profit First las. Ik wist meteen: “Dit snap ik.” Waarop Arno zei: “Dat is tof, dan snappen ondernemers dit ook.” We zagen Profit First daarmee vooral als een sales-kans: een manier om klanten nog beter van dienst te zijn. We zijn toen allebei meteen ingestapt in de opleiding voor Profit First Professionals.

En het klopt ook: met Profit First hébben we een systeem waarmee we klanten beter kunnen begeleiden met coaching en met cijfers. Maar de opleiding is zoveel méér dan het leren van een systeem. Het is een persoonlijk ontwikkeltraject. Dat vind ik zo mooi aan wat Femke doet: ze heeft van de PFP-opleiding een business-coaching programma gemaakt, specifiek voor accountants en administratie-professionals. Er zit zo’n gelaagdheid in de opleiding. Aan de ene kant verdiep je je in het systeem, zodat je je klanten beter kunt helpen. Maar het gaat er binnen de opleiding vooral om dat accountants en administratie-professionals geholpen worden hoe zij zelf meer voor hun klanten kunnen gaan doen.

Femke leert ons om kansen te pakken. Een leuk voorbeeld daarvan is hoe ik zelf coach geworden ben van Profit First Professionals in de opleiding. Tijdens een gesprek met Femke gaf zij tussen neus en lippen door aan dat ze ‘zelf het accountability-programma moest draaien’. Dat bleef bij mij hangen… en ik stuurde haar een e-mail, we belden… en aan het einde van dat gesprek besloten we dat ik het accountability programma zou gaan draaien én werd ik strategisch coach binnen de opleiding! Ik had deze kans gepakt. En wat Femke mij ook teruggaf: “Je hebt een dijk van een consultative gesprek gevoerd!” Ik had geluisterd naar Femke, gehoord wat de achterliggende vraag was. Ik heb actie genomen én een goed sales-gesprek gevoerd.

De PFP opleiding gaat niet over dat er één manier is. Er is wel een richting, een richtlijn. Dat is zo waardevol! Ik zie dat als het essentiële verschil tussen advies en coaching. Door de open coaching die je in de PFP opleiding leert, gaat het over de vraagstelling van de klant en los je het probleem op waar de klant echt mee zit.

Het PFP-traject heeft al veel voor ons betekend. In 2020 zijn we een nieuw bedrijf gestart. Daarvoor zijn Arno en ik de samenwerking aangegaan met collega Profit First Professional Sandra Vonk. Met z’n drieën hebben we naast ons administratiekantoor Spark en VanHanze ook het bedrijf MKB Winstadvies opgericht. We richten ons op klanten die meer willen dan alleen het administratiewerk. Die grotere doelen hebben dan alleen een kloppende boekhouding, zodat we deze klanten optimaal kunnen helpen. En we merken direct dat er ondernemers met andersoortige vragen naar ons toe komen. Bij een administratiekantoor verwachten mensen dat ze daar alleen met hun administratieve vragen terecht kunnen. Bij MKB Winstadvies zien we nu ondernemers die juist voor strategie en coaching komen. Zo slaan we een brug tussen financiën en strategie. Daarmee is onze visie niet veranderd; het is verschil is dat we het nu durven uitwerken.
Sinds MKB-Winstadvies bestaat, bieden we echt andere trajecten aan. Daar genieten wij zelf als professionals van, we helpen onze klanten beter én we factureren andere tarieven. Dat geeft ruimte en vrijheid.

Zonder PFP hadden we MKB Winstadvies nooit zo succesvol kunnen neerzetten.
Ik vind de groep van PFP-professionals belangrijk. Je kunt vragen stellen aan collega’s die ook net dat stapje extra doen. Gelijkgestemden. Zo krijg je antwoorden die passen bij hoe jij wilt werken. Daarnaast delen we lief en leed, vieren we succes en leven we mee als het lastig is. En we verwijzen klanten naar elkaar door, bijvoorbeeld als die bij een collega beter op z’n plek zou zijn.

De online leeromgeving is heel waardevol. Er is zoveel inkijkmateriaal, zoveel video’s. De leeromgeving is gestructureerd én mooi.
De opleiding zelf wordt ook steeds verder aangescherpt. Het blijft zich ontwikkelen.
Dat komt zeker dankzij Femke. Femke is nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Ze ziet trends, ze ziet wat vernieuwend is. Femke reageert acuut op wat er om haar heen gebeurt. Daarin zit geen scheiding tussen Femke als coach/ondernemer of Femke als mens. Als zij denkt ‘dit is leuk, daar wil ik meer van weten’, dan duikt ze erin. En dat deelt ze direct met alle deelnemers. Met wat zij leert, verrijkt zij ons allemaal.

Benieuwd wat Profit First Professionals voor jou kan betekenen?

Meld je dan hier aan voor de informatiesessie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.