certifiedcontrol

Profit First Case: Interview Eric Plantema (Certified Control)

“Ik zou niet meer zonder Profit First kunnen. Dan zou ik nog steeds struggelen met mijn eigen uren. Nu kan ik me richten op de toekomst.”

Eerste aanraking met Profit First
“Tijdens een Profit First workshop van Femke Hogema wist ik meteen: dit is een nieuwe manier van werken voor een boekhouder, waar je écht waarde mee levert. Ik ben een leergierige maar ook sceptische econoom, en lees dagelijks over financiële zaken. Wanneer ik iets nieuws leer tijdens bijvoorbeeld een cursus, dan denk ik vaak: ‘leuk, maar eigenlijk wist ik het al.’ Maar Profit First was eindelijk écht een nieuwe manier van werken. Daardoor verraste het mij, en dat gebeurt niet vaak.”

Mijn persoonlijke winst met Profit First
“De eerste win was dat ik de methodiek zelf implementeerde in mijn eigen bedrijf. Ik ging dus zelf aan de slag met een slimmere cash allocatie en het verdelen over meerdere bankrekeningen.

Een voorbeeld waarom dit voor mij werkt is mijn vakantiehuis. Hier wilde ik een werkplek inrichten – dus ik had een scherm en een laptop nodig. Normaal gesproken doe ik net als andere ondernemers: ik check mijn bankrekening en kijk of er genoeg op staat. En inderdaad, dat stond er. Normaal gesproken had ik dan deze aankoop blind gedaan; maar nu niet, omdat ik mijn beslissingen nu niet baseer op mijn totaalrekening, maar op specifieke rekeningen. En mijn investeringsrekening had op dat moment niet genoeg cash voor deze aankoop.”

Wat alle boekhouders weten (maar weinig mee doen)
“Ik heb 120 boekhoudklanten. Van deze klanten zijn er 2 die regelmatig naar hun cijfers kijken om hun bedrijf bij te sturen. Ik roep al 15 jaar tegen mijn klanten: wil jij je bedrijf verbeteren, dan moet je de cijfers bestuderen én gebruiken.

Maar het zeggen heeft geen zin – de ondernemer neemt het ter kennisgeving aan en gaat weer over tot de orde van de dag: keihard werken in het bedrijf. Dit herkent elke boekhouder, maar de vraag is: wat doe je eraan? Vaak niets, of heel weinig. Daarom is het voor boekhouders fijn om tools te krijgen om ondernemers te adviseren en te coachen. Hier is Profit First briljant voor – dit geeft je een manier om ondernemers wakker te schudden, én om ze in beweging te krijgen. Want ik weet: ondernemers houden niet van cijfers, maar ze kijken wel elke dag naar hun bankrekening. Hier haakt Profit First perfect op in.”

Minder pieken en dalen in de belasting van je kantoor
“Je bent als boekhouder van je pieken af, doordat je je klanten leert om wekelijks met hun boekhouding bezig te zijn. Met Profit First worden cijfers serieus leuk voor de ondernemers, omdat ze in de juiste richting bewegen. Ze zijn meer in controle, en dit vindt elke ondernemer fijn. Bovendien hebben ze meer binding met hun cijfers, omdat ze er dagelijks mee in aanraking zijn. Hierdoor komen ze ook sneller naar je toe met vragen, over hoe ze specifieke terugkerende kosten kunnen terugdringen of elimineren.”

Jouw klant heeft geen idee waar het geld blijft
“Veel ondernemers zijn fantastisch in het genereren van omzet, maar ze zijn ook fantastisch in het opmaken van deze omzet. Aan het einde van elke maand hebben ze bijna geen geld om zichzelf een fatsoenlijk salaris uit te betalen. Hoe kan dit? Waarom leren wij boekhouders ondernemers niet om dit te managen?

Het punt is dat veel ondernemers hun nieuwe omzet even ‘snel’ aanwenden voor andere zaken. En ja, dit doen ze ook vaak met belastinggeld die ze later moeten betalen. Als je aan het einde van het boekjaar met een ondernemer zit, dan heeft hij geen idee waar al het geld is gebleven. Dit komt omdat wij als boekhouder onze klanten ad-hoc spreken en adviseren. We hebben het dus altijd over het verleden. Dit is prima om van te leren (bijvoorbeeld om gemiddelde percentages te berekenen), maar uiteindelijk heeft de ondernemer het meeste baat bij proactieve winstoptimalisatie, gericht op het nu en de toekomst. ‘Zodat hij aan het einde van het jaar met plezier kan constateren dat er meer cash dan ooit op de rekening staat’

Het voordeel van het Profit First Professional programma

“Absoluut: de verdieping van mijn expertise en aanbod richting mijn klant. Toen ik begon als boekhouder, heb ik mij gespecialiseerd in een boekhoudpakket (Kleisteen). Oftewel: mijn onderscheidende vermogen als bedrijf lag op tool niveau. Met Profit First expertise ligt mijn onderscheidende vermogen op meer niveaus, maar vooral: op het realiseren van een beter (winst)resultaat, gerealiseerd met gericht advies. Ik ben niet meer uitsluitend gericht op uitvoering en uurtje-factuurtje, maar richt me nu op het positioneren van mezelf als volledige winstadviseur.”

“Ik heb nu een handvat om gezond door te groeien. Ik liep namelijk tegen de grenzen van mijn eigen capaciteit aan. Ieder jaar groeide ik met 20%, maar zat nu tegen het plafond aan. Ik kan niet meer uren draaien. Wat mensen niet weten is dat je in het programma ook leert een betere ondernemer te zijn. Het gaat veel verder dan alleen de Profit First methode. Enkele zaken waarin ik mezelf heb ontwikkeld in het programma:

  • Werkpieken eruit halen
  • Effectievere gespreksvoering
  • Jezelf ‘schaalbaarder’ maken

“Wat ook werkt is dat je leert van andere vakcollega’s. Je leert hoe zij met klantuitdagingen omgaan en hoe zij Profit First toepassen bij hun klanten. Je krijgt daardoor steeds nieuwe inzichten op herkenbare uitdagingen: hoe verkoop je je nieuwe diensten, hoe overtuig je de klant, etc. Je herkent elkaars uitdagingen en leert van hun oplossingen. Je komt als het ware uit je bestaande ‘boekhoud-cocon’.”

Samengevat: met Profit First is mijn kantoor nu gereed voor groei de komende 5 jaar.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.