5 redenen waarom een ondernemer

5 redenen waarom een ondernemer met een gecertificeerd Profit First Professional wil werken

Natuurlijk horen we het regelmatig: Kunnen ondernemers Profit First niet gewoon uit het boek leren? Hebben ze wel een Profit First Professional nodig? Het enige juiste antwoord op beide vragen is: Ja en nee

Het boek legt de methode heel goed en beeldend uit. Er staan herkenbare verhalen van ondernemers in, en de 4 principes van Profit First en de nieuwe formule. Sommige ondernemers maken op basis van het boek meerdere bankrekeningen aan en gaan daar naar tevredenheid mee werken. Maar veel meer ondernemers hebben aan het boek echt niet genoeg. Waar zit hem dat nu in, en wat maakt dat certificeren tot Profit First Professional voor jou echt een hele slimme stap kan zijn? In dit blog deel ik een aantal redenen waarom het voor ondernemers belangrijk is om met een gecertificeerd Profit First Professional te werken:

1. De bankrekeningen zijn slechts de basis
Ten onrechte denken ondernemers vaak dat Profit First enkel en alleen gaat om het werken met meerdere bankrekeningen (potjes). En alhoewel het werken met de Profit First bankrekeningen daadwerkelijk een livesaver is; het is tegelijkertijd slechts een deel van het verhaal. Dankzij het werken met meerdere bankrekeningen, krijgt de ondernemer namelijk hele directe en duidelijke feedback ván die bankrekeningen. De potjes raken bijvoorbeeld te snel leeg en de ondernemer kan letterlijk de rekeningen niet meer betalen. Dat is een teken dat hij in actie moet komen. Dat er iets moet veranderen in zijn / haar (financiële) strategie. Dan gaat het échte werk beginnen. En een Profit First Professional kan de klant daarbij begeleiden. Hij of zij weet precies aan welke knoppen de ondernemer kan draaien en hoe hij dat doet!

2. Een ondernemer heeft maatwerk nodig
Het boek is geschreven voor iedereen. Maar… ondernemers zijn niet ‘iedereen’. Jouw klanten hebben persoonlijke doelen, zakelijke doelen, ze ondernemen al heel lang of pas net, ze werken in een specifieke branche. Ieder bedrijf, iedere situatie is anders. En Profit First is een systeem wat werkt, maar dan moet het wel worden aangesloten op de specifieke uitdagingen van de klant. Met welke percentages gaat je klant werken? Welke concrete stappen moet je klant zetten om winstgevender te worden? Hoe richt hij het systeem praktisch in zodat het past bij zijn bank, boekhoudsysteem en zodat zijn team er mee kan werken? Deze vragen, en velen meer, maken dat je klant een maatwerk oplossing nodig heeft. En daar helpt een Profit First Professional mee!

3. Je klant wil sturen op cijfers
Cijfers vormen het geweten van een bedrijf. Cijfers vertellen de ondernemer hoe het écht gaat. Voorbij zijn gevoel en zelfs voorbij klanttevredenheid. Dankzij cijfers kan je klant de juiste keuzes maken. Maar cijfers geven alleen waardevolle informatie als ze up to date zijn en als je klant ze juist interpreteert. Het lezen van financiële overzichten en het sturen op financiële kengetallen is voor veel ondernemers echt een brug te ver. Daarvoor voelen ze zich in financieel opzicht niet sterk genoeg. Profit First maakt cijfers praktisch, leuk en voor echt íedereen toegankelijk en een gecertificeerd Profit First Professional kan helpen bij het interpreteren en monitoren van cijfers en de klant vervolgens adviseren over de stappen die hij kan nemen om zijn financiële doelen te bereiken.

4. Expertise betaalt zich dubbel en dwars uit
Het werken met een Profit First Professional is niet gratis. Je klant investeert in zijn bedrijf, in de winstgevendheid van zijn bedrijf, in rust in zijn hoofd en privéleven en in betere keuzes. Om hem daar goed bij te kunnen begeleiden, volgen Profit First Professionals een 3-jarige opleiding en blijven ze zich ook daarna continue bijscholen. Je leert als Profit First Professionals over Profit First, zeker. En daarnaast leer je nog zoveel meer. Je leren hoe klanten te begeleiden bij het bereiken van hun echte doelen, je doet coachings- en adviesvaardigheden op. Je leert strategischer vragen stellen zodat je je klant kan begeleiden vóórbij het financiële. Je gaat merken dat je van meer waarde bent voor je klant. Je klanten gaan jouw bijdrage zien als een investering, en niet als een kostenpost. Je ontdekt daardoor al snel dat er iets aan je prijsstructuur moet veranderen. Uiteindelijk gaan je prijzen omhoog en stap je af van uurtje-factuurtje. Je klant gaat je betalen voor de waarde die je levert, en dat is een win-win!

5. Je houdt je klant accountable
We weten allemaal hoe we een sit-up moeten doen en dat chips niet het meest hoogwaardige voedingsmiddel is. En toch hebben we niet allemaal een six-pack. Gebrek aan kennis is daar amper de oorzaak van. De echte oorzaak is dat het hebben van de juiste kennis niet genoeg is om het juiste gedrag te laten zien. Daarom sport ik 3 keer per week onder de begeleiding van een personal trainer. Mijn trainer spoort me aan om de juiste dingen te doen. Hij houdt me accountable en zorgt dat ik vele malen fitter en sterker ben dan wanneer ik zelf ga aanklungelen met gewichtjes.

Die coach heeft de ondernemer ook in zijn business nodig. Hij heeft iemand nodig die weet welke obstakels er op zijn weg komen vóórdat hij ze ziet. Die blinde vlekken zichtbaar maakt. Die hem aanzet om door te gaan, los van de vraag of hij daar nu zin in heeft. Die hem vragen stelt die hij zichzelf nooit had gesteld en die kansen ziet die hij in je eentje had laten liggen.

Als gecertificeerd Profit First Professional kan jij die coach voor je klanten zijn. Wil je weten hoe het Profit First Professional membership in zijn werk gaat en wat het je kan opleveren? Sluit dan aan bij het Profit First Professionals informatiewebinar.  Ontmoet je ons liever live? Dat kan ook! Sluit dan aan bij een WinWinST Livedag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.